Skip to content

Achter het masker: Machine Operator

Sidekix zet zich iedere dag in om haar klanten als held uit de strijd te laten komen. En dat lukt, dankzij ons team van experts, doorzetters en strevers. Samen maken zij Sidekix tot de perfecte bondgenoot voor onze helden.  Maar wie zijn nu eigenlijk de mensen achter het masker? In onze rubriek ‘Achter het masker’ geven we je antwoord op deze vraag en stellen we je voor aan onze sidekicks. In deze editie is het de beurt aan Machine Operator Johan van Elten om meer te vertellen over zichzelf en zijn functie bij Sidekix.

Johan van Elten werkt al anderhalf jaar bij Sidekix als Machine Operator. Johan is van oorsprong tuinman, maar vond zijn passie in het werken met machines. Hij maakte daarom een carrièreswitch en ging aan de slag  bij een CD/DVD fabrikant in Uden. Hier ontwikkelde hij zijn krachten als Machine Operator.

Hoe heb je Sidekix gevonden?

“Werken bij de CD/DVD fabrikant in Uden was echt heel gaaf. Het was voor mij dan ook lastig een soortgelijke uitdaging te vinden toen ik daar stopte. Ik heb door de jaren heen verschillende dingen geprobeerd, maar niks gaf me dezelfde energie. Uiteindelijk werd ik door een uitzendbureau benaderd voor de functie ‘Webshopmedewerker’. De functieomschrijving en het bedrijf klonken goed, dus ben ik op gesprek gegaan. Ik kwam toen bij Sidekix terecht. Mijn eerste gesprek was met Operations Manager Jochum. Ik kwam dus voor de functie Webshopmedewerker, maar toen Jochum mijn CV en ervaring zag, had hij een andere functie in gedachten. Er was namelijk een nieuwe machine toegevoegd aan het machinepark van Sidekix. Jochum was voor deze machine op zoek naar een geschikte Machine Operator die zichzelf over de machine wilde ontfermen. Een uitdaging die ik zonder aarzelen met beide handen heb aangegrepen.”

 

Hoe zag je start in deze functie eruit?

“Bij Sidekix hebben ze een inwerktraject, waarbij je wordt gekoppeld aan een collega. Van deze collega heb ik geleerd wat ik moest weten over de functie en de machines van Sidekix. Na het inwerktraject hebben deze collega en ik ons samen ontfermt over de nieuwe machine, de Giftwrap 3000. We kregen instructies over de werking van de machines en zijn vanuit daar de machine beter gaan leren kennen. Zo hebben we samen ontdekt hoe we de machine het beste konden gebruiken. Na een tijd is mijn collega teruggegaan naar zijn eigen machine en kwam er een leuke, nieuwe collega bij de Giftwrap 3000 om mij te helpen.”

 

Werk je altijd samen aan een machine?

“Zeker! Als Machine Operator is het belangrijk dat je zelfstandig aan de slag kan en werk oppakt wanneer je het ziet liggen. Maar een machine helemaal in je eentje besturen op het tempo dat nodig is om de deadlines te halen? Dat gaat echt niet. Als ik de Giftwrap 3000 weer even als voorbeeld neem, is dat een machine die eigenlijk bestaat uit drie kleinere machines. Je hebt iemand nodig die de machine inlaad met producten, iemand die het proces coördineert en kwaliteitscontroles uitvoert en iemand die de verpakte producten stapelt op pallets. Het is daarom belangrijk dat je goed kan samenwerken en een klik hebt met de mensen met wie je werkt.”

 

Wat vind je leuk aan werken als Machine Operator?

“Als Machine Operator hoef je jezelf nooit te vervelen en dat vind ik heerlijk. Het is altijd druk bij Sidekix. Elke dag is een nieuwe uitdaging. Zo hebben we deze maand 350.000 pakketten die we moeten verwerken op één machine. Het is aan mij en mijn collega’s om ervoor te zorgen dat dit ook lukt en we de klanten blij kunnen maken. Dat zorgt altijd voor een gezonde dosis spanning en motivatie.  Ook vind ik het leuk om mijn kennis en ervaring door te geven. Zo hebben we een collega die intern door aan het stromen is naar de functie van Machine Operator. Ik ben haar nu aan het leren hoe ze de machine moet besturen en hoe ze ervoor moet zorgen dat deze stabiel blijft. Het is leuk om haar zo enthousiast en leergierig te zien.”

 

Wat zijn kwaliteiten die je moet hebben om dit werk te doen?

“Een goed analytisch vermogen en de motivatie om te blijven leren heb je echt nodig in deze functie. Als een machine aanpassingen nodig heeft, moet je dit tijdig signaleren en er goed op handelen. Hier komt altijd een stukje creativiteit en lef bij kijken, want je moet het aandurven om dingen te proberen.”

 

Waar houd jij je als Machine Operator allemaal mee bezig?

Mensen denken soms dat je als Machine Operator simpelweg op één knop moet blijven klikken, maar dat is natuurlijk niet zo. Je moet naar een machine kunnen luisteren en scherp zijn op hoe deze werkt. De kwaliteit van de pakketten en de snelheid van de order moeten voldoen aan strenge eisen. Je moet dus kunnen presteren onder druk en snel kunnen schakelen tussen werkzaamheden. Want naast werken met de machine moet je ook andere dingen doen, zoals pallets rijden, voorraad bijhouden, materiaal klaarmaken, producten verzendklaar maken, mensen aansturen, zorgen voor een schone werkplek en ga zo maar door. Het is dan ook zeker een veelzijdige functie met variatie.”

 

Wat maakt werken bij Sidekix voor jou zo tof?

“Bij Sidekix kan ik doen wat ik het liefste doe; werken met machines. Ik krijg hier de ruimte en het vertrouwen mijn werk te doen en mee te denken over verbeterprocessen. Alle collega’s op de afdeling zijn betrokken met elkaar, waardoor we elkaar altijd helpen als het nodig is. Als het moet, staan de bazen gewoon mee op de vloer het werk te doen. Dat is hoe Sidekix werkt. Ik ben nog geen één keer met tegenzin naar mijn werk gegaan. De sfeer en dynamiek tussen collega’s is altijd fijn en gezellig.”

 

Heb je tips voor mensen die aan de slag willen gaan als Machine Operator?
“Ga het gewoon doen. Volg je passie en geloof in je kracht. Bij Sidekix zijn we altijd op zoek naar gemotiveerde Machine Operators die met ons de klus willen klaren.”

Deel dit bericht