Skip to content

Sollicitatietips voor een onvergetelijk gesprek

De start van een nieuw jaar brengt altijd verandering met zich mee. Zo is één van de meest gestelde vragen in deze periode; ben ik tevreden met mijn huidige baan? Een terechte vraag, want een groot deel van je geluk hangt af van je werkplezier. Voor veel mensen is een nieuw jaar hét moment voor een nieuwe uitdaging, maar dat betekent ook dat je opnieuw moet solliciteren en een onvergetelijke indruk moet achterlaat tijdens je sollicitatiegesprek. Om je te helpen heeft onze Human Resource Manager, Pierre Schreuder, vijf sollicitatietips om dit voor elkaar te krijgen!

1: Gun jezelf rust en kom op tijd
Het eerste puntje op onze lijst van sollicitatietips klinkt vanzelfsprekend: kom op tijd voor je sollicitatie. Maar dit gaat vaker mis dan je denkt. “Heel erg zonde”, zegt Pierre. “Te laat komen heeft een negatieve invloed op de eerste indruk en die is heel belangrijk.” Hiermee geef je niet alleen het signaal dat je niet geeft om de ander zijn tijd, maar ook ga je gehaast en chaotisch een gesprek in. “Wanneer je nét op tijd of te laat bent voor een sollicitatie, neem je die energie mee in je sollicitatie, waardoor het rommelig en chaotisch wordt. Het beste is om vijf tot tien minuten vooraf aanwezig te zijn. Dan heb je tijd om bij te komen van je reis, de sfeer van het bedrijf op te nemen en een kopje koffie te drinken.”

Extra tip voor je sollicitatie: plan voldoende tijd tussen je gesprek en andere afspraken. Niets ergers dan een sollicitant die steeds op de klok let of een gesprek eerder afkapt om weg te gaan.

2: Verdiep je in het bedrijf en de functie
Tijdens je sollicitatiegesprek wordt niet alleen je cv, maar ook je motivatie besproken. Verdiep jezelf in het bedrijf waar je solliciteert en gebruik dit als input voor je motivering. “Dit kan heel simpel door bijvoorbeeld de website te bekijken, het bedrijf op social media te volgen en/of de vacaturetekst nog eens goed te lezen. Hiermee ben je voorbereid op eventuele vragen en laat je zien dat je de baan écht graag wilt. Ook kan je met de informatie vragen voorbereiden om zelf te stellen tijdens je gesprek. Dat valt altijd goed bij een werkgever!”

3: Wees altijd eerlijk tijdens je sollicitatie
Werkervaring aandikken, skills verzinnen of liegen over vooropleidingen. Het gebeurt nog te vaak bij sollicitaties. Erg onnodig vindt Pierre. “Het is zowel in jouw belang als dat van het bedrijf waar je wilt werken dat je eerlijk bent. Je creëert hiermee een basis van vertrouwen. Wees niet bang dat jouw ervaring of kennis onvoldoende is, want je komt niet voor niks op gesprek. Het is ook aan je nieuwe werkgever om eventueel begeleiding of leertrajecten aan te bieden, zodat je ontbrekende kennis kan aanvullen. En dat gaat niet als je daar niet eerlijk over bent geweest, waardoor je aan onmogelijke verwachtingen moet voldoen.”

Tijdens een sollicitatieprocedure bij Sidekix wordt niet alleen gekeken naar de werkervaring, maar ook de ambities. Zo weten we zeker of iemand naar de juiste functie solliciteert, of dat er een andere vacature openstaat die misschien beter past.

4: Let niet alleen op wat je zegt, maar ook op wat je doet.
Je communiceert tijdens een sollicitatiegesprek niet alleen met woorden. Je houding, gezichtsuitdrukking en andere vormen van non-verbale communicatie spelen ook mee. Het advies van Pierre is daarom om altijd met een open houding het gesprek in te gaan. “Wat ik daarmee bedoel, is dat je interesse toont in wat je gesprekspartner zegt. Door signalen te geven dat je luistert, bijvoorbeeld door te knikken, te glimlachen of vragen te stellen, laat je zien dat je belangstelling hebt. Een sollicitatiegesprek is écht goed gegaan, wanneer beide kanten evenveel hebben gepraat.”

5: Een goede afsluiter maakt het verschil
De eerste indruk is belangrijk, maar de afsluiting van je gesprek maakt het verschil. “Zorg dat je jouw sollicitatiegesprek goed afrond. Stel bijvoorbeeld vragen over de rest van de sollicitatieprocedure of over het bedrijf.” Een ander advies dat Pierre heeft, is om te vragen hoe je gesprekspartner het gesprek heeft ervaren. “Mensen vinden dit soms spannend, maar het is een goede check om te kijken of jullie het gesprek beide als goed hebben ervaren. Zo haal je onzekerheden weg of kun je nog op eventuele misverstanden ingaan.”

Met deze sollicitatietips ben je een stapje dichterbij jouw ideale baan. Als je niet uitgenodigd wordt voor een tweede gesprek of een afwijzing krijgt voor de functie, vraag dan altijd om een persoonlijke terugkoppeling. Bij Sidekix doen we dit standaard, zodat sollicitanten leren van de ervaring en kunnen groeien in hun rol. Wil jij aan de slag bij Sidekix? Check dan onze openstaande vacatures of Open sollicitatie – Werken bij Sidekix.

Deel dit bericht