Skip to content

Veranderen van baan met Sidekix

Veranderen van baan. Misschien heb je er weleens aan gedacht, bijvoorbeeld omdat je geen energie meer uit je werk haalt of merkt dat je andere ambities krijgt. Maar hoe zeker je ook bent dat je iets anders wilt, de stap om van carrière te switchen blijft spannend. Wat nu als je de verkeerde keuze maakt? En is het niet te risicovol om nu nog een nieuw vak te leren?

Bij Sidekix weten we één ding zeker: jij bepaalt de koers van je loopbaan. Doe wat jou gelukkig maakt en verander van baan als jij dat wilt. Wij begrijpen dat dit makkelijker is gezegd dan gedaan. Daarom hebben we onze collega Emily gevraagd haar ervaring met het switchen van carrière met je te delen. Emily heeft in 2021 haar werk als Fotografe ingeruild voor een baan bij Sidekix als Webdeveloper.

 

Kun je jezelf even voorstellen?
“Mijn naam is Emily Koo. Samen met mijn vriend en onze hond Soba wonen we in Den Bosch. Sinds anderhalf jaar werk ik met plezier bij Sidekix als Webdeveloper. Ik ben hier via het omscholingstraject ‘Make IT Work’ aan de slag gegaan.”

 

Wat heb je hiervoor gedaan?
“Oorspronkelijk ben ik Fotografe. Ik heb Fotografie gestudeerd aan de Kunstacademie in Breda. Tijdens mijn studie werkte ik als Freelance Fotograaf en was ik vooral bezig met productfotografie en fashionfotografie voor webshops. Na het afronden van de studie bood een van mijn klanten me een toffe baan aan in Amsterdam. Deze kans heb ik met beide handen gegrepen. Het was een leerzaam avontuur waarin ik naar plekken als Parijs en Milaan ben geweest en veel bekende namen heb gefotografeerd.”

 

Waarom wilde je iets anders doen?
“Fotografie vind ik leuk, maar voor mezelf zag ik er geen toekomst in. Het is te repetitief. Je maakt foto’s, selecteert en bewerkt. Steeds opnieuw. En al zijn de omstandigheden steeds anders, verveelde het me na een tijdje. Ik was op zoek naar meer variatie en uitdaging. Ik wilde daarom van baan veranderen.”

 

Waarom de keuze om Webdeveloper te worden?
“Dit komt door mijn broer. Hij is Data Analyst en liet me toen ik op zoek was naar een nieuwe loopbaan kennismaken met frontend en backend development. Dit door me via een programma tutorials te laten doen. Ik vond dit echt heel leuk om te doen. Programmeren is misschien minder sexy, maar vergt net als bij fotografie een grote mate van creativiteit. Voor ieder probleem zijn er meerdere oplossing en het is aan de developer de beste te vinden. Het werk paste enorm goed bij me, dus besloot ik mezelf om te scholen tot Webdeveloper.”

 

Hoe verliep de carrièreswitch van fotografe naar Webdeveloper?
“Om te beginnen schreef ik me in voor het omscholingstraject ‘Make IT Work’. In dit traject leer je het IT-vak in elf maanden. Als toelatingseis krijg je een assessment dat je goed moet afronden. Daarna ga je met Make IT Work op zoek naar een bedrijf om samen het omscholingstraject mee aan te gaan. Sidekix was bij mij een van de bedrijven die positief reageerde op mijn cv en motivatie. En na een goed gesprek en klik van beide kanten ben ik daarom met Sidekix in zee gegaan.

De eerste vijf maanden van Make IT Work zijn intens. Je krijgt in deze periode vier jaar aan theoretische kennis op je bord. En geloof me, dat is pittig. Door de coronaperiode hebben we maar één maand op locatie les gehad. Maar ondanks dat we alles vanuit huis moesten doen, heb ik goed contact gehad met mijn medestudenten. De leeftijden en werkachtergronden van onze groep waren heel divers.

Nadat je de theoretische periode succesvol hebt afgerond, ga je in de praktijk aan de slag. Officieel is dit een traject van zes maanden, waarna er wordt gekeken of je langer met elkaar in zee wil. Maar Sidekix bood me meteen een jaarcontract. Dit gaf me een fijn en vertrouwd gevoel.”

 

Hoe vond je het om te doen?
“Het traject was intens, maar ik ben heel blij dat ik het heb gedaan. Ik vond het niet spannend om iets anders te gaan doen. Daarvoor had ik er veel te veel zin in.”

 

Hoe bevalt Sidekix?
“Ik werk nu anderhalf jaar bij Sidekix en het bevalt heel goed. De collega’s zijn leuk en dat maakt het werk vanzelfsprekend nóg leuker. Het team waarin ik werk krijgt een dikke duim omhoog, haha. We hebben een goede klik met elkaar. Daarnaast is Sidekix gewoon echt een organisatie waar je jezelf snel thuis voelt. Iedereen is lekker informeel, daar houd ik van.

Het werk zelf is ook nog steeds heel erg leuk. Ik vind iedere dag weer uitdaging in wat ik doe en dat is wat ik in mijn vorige carrière miste.”

 

Heb je advies voor andere mensen die twijfelen?
“Je moet het gewoon doen. Soms moet je gewoon stoppen met twijfelen en situaties niet overdenken. Als je weet dat je iets anders wilt en voelt dat dat beter voor je is, waarom zou je dat jezelf dan niet gunnen?”

Deel dit bericht