Skip to content

NT2 bij Sidekix

Wanneer je in Nederland wil werken of aan het werk bent, is het begrijpen van de Nederlandse taal belangrijk. Niet alleen om werk te vinden, maar ook om het werk goed en met plezier te doen. Het zorgt ervoor dat je kunt meedoen met werkoverleggen en gezellig in de pauze een praatje kan maken. Sidekix helpt daarom collega’s die de Nederlandse taal niet of nauwelijks begrijpen door hen de kans te geven een NT2 (Nederlands als Tweede Taal) cursus te doen en op die manier de Nederlandse taal te leren spreken, schrijven en begrijpen.

De NT2 cursus die Sidekix aanbiedt wordt altijd op locatie gegeven en gehouden door cursusleider Karin. Karin is 76 jaar en heeft al meer dan 35 jaar ervaring met het geven van NT2 cursussen. Ze mag al enkele jaren met pensioen, maar vindt haar werk nog veel te leuk om te stoppen. “Ik heb altijd al een liefde voor taal gehad en vind het altijd leuk nieuwe mensen uit verschillende culturen te ontmoeten.”, vertelt Karin. “Ik ben vanuit mijn werk in de bibliotheek gaan doorleren om Frans te kunnen geven op de middelbare school. Een taal die ik sowieso moest kunnen toen we voor het werk van mijn man naar Congo verhuisde. Eenmaal weer in Nederland ben ik na enkele jaren NT2 cursussen gaan geven en dat is toch echt anders. Als docente Frans leerde ik Nederlandse mensen de Franse taal. Bij NT2 leer ik mensen uit andere land en met een andere cultuur om juist Nederlands te spreken. Dit maakt het werk heel divers.”

Op dit moment volgen vier collega’s bij Sidekix de NT2 cursus met Karin. De eerste cursist volgt één op één lessen met Karin en is al verder gevorderd in de Nederlandse taal. De andere drie collega’s zitten samen in één groep en zijn pas net begonnen. Bij beide groepen verlopen de lessen goed. Iedereen is enorm gemotiveerd. Opmerkelijk is vooral dat er geen woord Pools wordt gesproken. “Bij NT2 geef je les in het Nederlands. Dat klinkt voor sommige mensen misschien wat gek, maar geeft een heel goed resultaat. Ook al kun je niet direct met de cursisten praten in het begin, kom je een heel eind met beeldtaal en wijzen.”

Niet alleen de cursisten hebben invloed op hoe snel zij de taal leren. “Wanneer je Nederlands leert in een cursus, ontwikkel je pas echt feeling met de taal als je het ook in het dagelijks leven toepast. Daar kunnen collega’s goed bij helpen.”, legt Karin uit. “Door juist rustig in het Nederlands met collega’s te praten, leren zij de taal sneller. Het helpt daarom als collega’s hen daar een handje bij helpen door bijvoorbeeld in de pauze gezellig een praatje te maken of tijdens het werk zonder tussenpersoon iets te vragen.”

Voor iedereen die overweegt om een nieuwe taal te leren heeft Karin een waardevolle tip. “Ga op bezoek bij het land waar de taal die je wilt leren wordt gesproken. Ontmoet de mensen en proef de cultuur. Dan krijg je gevoel bij de taal en wordt de drempel lager om het daadwerkelijk te gaan leren.”

Deel dit bericht